Hoe wordt mijn gras groener?

Deel 3: Gras herstellen

Is je gras toch beschadigd (door verticuteren of door er veel gebruik van te maken) of misschien ben je pas ergens gaan wonen waar het gras niet goed onderhouden is, dan kun je dit op verschillende manieren herstellen.

Herstellen van hobbels in je gras

Heb je hobbels in je gras, dan kun je een dikke laag compost met zand op je gras uitharken ( 6 delen zand, 4 delen compost), zo krijg je weer een egaal grasveld. Dat niet alleen: het gras krijgt meteen extra voeding en de bodemstructuur verbeterd.

Herstellen kale plekken door middel van bijzaaien

Heb je lelijke plekken in het gazon, dan kun je deze plaatselijk herstellen. Kale plekken kun je het beste zo snel mogelijk bijzaaien omdat anders de plaats ingenomen wordt door onkruid of mos, dus wees er snel bij.

Als je kale plekken bijzaait, maai eerst en hark de kale plek open. Vul het gat op met potgrond of aarde. Voeg ook wat bodemverbeteraar toe.

Strooi daarna graszaad (dat aansluit bij je gras, zoals bijv. speelgras, siergras).

Zorg dat je speciaal graszaad hebt dat gericht is op herstel (ontkiemt snel en heeft een speciale coating zodat het niet aantrekkelijk is voor vogels om het zaad op te eten).

Besproei de kale plekken, maar zorg dat het geen modderpoel wordt.

Herstellen van gras door middel van graszoden

Als je de schade van graszoden wilt herstellen dan is het ook mogelijk om dit met graszoden te doen.

In dit geval steek de graszoden met de kale plekken uit. De bovengrond meng je met verse potgrond (hiermee verbeter je de bodemkwaliteit).

Plaats de op maat gestoken nieuwe graszode in de opening en sla de graszode met de achterkant van je schop goed aan. Het is belangrijk dat de zoden goed aangedrukt worden, zodat deze nieuwe zoden goed aansluiten bij de rest van het gras.

Hierna bemest je het hele gazon en bewater je de graszoden die net hersteld zijn.